За демокрацията, свободата, доброто и нашата роля - цитати и мисли

-Ако свободата и равноправието, както някои мислят, са част от демокрацията, те могат да имат смисъл само ако всеки отделен човек участва равностойно в управлението на страната. Аристотел. 





 - Ако хората не пазят свободата си, тези които мечтаят за тирания ще им я отнемат; тираните са активни и волеви и ще посветят живота си на каквито и да е богове, небесни или земни, за да сложат в окови спящите. Волтер. 


- Аз не знам да има по-голям резервоар на сила за властта във всяко общество от самите хора. И ако мислим, че те не са достатъчно просветлени това не значи, че трябва да им отнемем властта, а да ги включим в нея чрез информация и образование. Томас Джеферсън. 

 - Нас ни учат, че доброто трябва да облагодетелства цялото общество, а не една личност или класа. Но ние и досега не сме научили, че това може да стане само ако всеки отделен човек и всяка класа допринасят за доброто. Иначе от него няма смисъл. Джейн Адамс. 

- В демократичното общество свободата никога не е продължавала дълго, нито е свършвала в нещо друго, освен деспотизъм. Еймс Фишер. 

 - Смъртта на демокрацията няма да дойде с убийство от засада. Това ще е бавна смърт от апатия, безразличие и неучастие. Роберт Макхътчинс. 

 -Информацията е валутата на демокрацията. Томас Джеферсън. 

 -Ако не искам да съм роб, не би трябвало да искам и да съм господар. Това е моята представа за демокрацията. Абрахам Линкън. 

-Ние можем да имаме демокрация. Ние можем също така да имаме огромно богатство съсредоточено в ръцете на малцина, но не можем да имаме и двете. Луи Брандес. 

-Докато има достатъчно хора желаещи да се борят за правата си, до тогава ще има и демокрация. Роджер Болдуин. 

 -Демокрацията може да има контрол и организация, но нейната жизненост се поддържа от индивидуалната свобода. Чарлз Хюз. 

 -Изглежда демокрацията е страна, в която се провеждат многобройни избори на скъпа цена, без идеи и с взаимозаменяеми кандидати. Гор Видал. 

-Много обществени системи са опитвани в тоя грешен и враждебен свят. Никой не претендира, че демокрацията е съвършена и всемъдра. Наистина, демокрацията е възможно най-лошата система за управление, с изключение на всички останали вече опитани тук и там. Уинстън Чърчил. 

 -Демокрацията и социализмът имат само едно общо нещо – равноправието. Забележете обаче разликата – докато демокрацията търси равноправието в свободата, социализмът го търси в ограничения и подчинение. Алексис де Торквил. 

  -Нуждата на човека от справедливост прави демокрацията възможна, но човешката склонност към несправедливост прави демокрацията нужна. Рейнолд Нибур. 


 -За двайстия век са характерни три явления с огромна политическа важност: развитието на демокрацията, увеличаването на корпоративната власт и увеличаването на корпоративната пропаганда като средство за защита на корпоративната власт срещу демокрацията. Алекс Кери.
 
 -Най-естествено обикновените хора не искат война, нито в Русия, нито в Англия, нито в Америка, нито в Германия. Това е разбираемо. Но в края на краищата лидерите на страната са тия, които определят политиката и те са тия, които водят хората след себе си, безразлично дали е демокрация, фашистка диктатура, парламент или комунистическа диктатура. Дали имат глас или не, хората винаги могат да бъдат събрани под знамето на лидера. Това е лесно – просто им казваш, че те са заплашени от агресия, след това разобличаваш борците за мир за тяхната липса на патриотизъм, които излагат страната на опасност. Това е схемата, използвана във всяка една страна. Херман Гьоринг. 

-Тези, които се стремят към абсолютна власт, дори и когато считат че правят това в името на доброто, просто искат да наложат своята собствена версия за рай на земята. Нека ви напомня, че те са тези, които създават най-жестоките тирании. Бари Голдуотър. 

-Във всеки голям исторически конфликт на идеи и принципи, като правило множеството греши и малцинството е право. Юджин Дебс. 

 -В 1929 мъдрите и далновидни избиратели на моя роден край Хиърфорд ме избраха в парламента. Две години по-късно същите тия мръсни копелета ме изритаха от него. Франк Оуен. 

-Американският гражданин е готов да пресече океана, за да защити демокрацията, но не ще да пресече и улицата, за да гласува. Бил Вон. 

 - Умните имат едно предпазно средство, особено когато трябва да се пази демокрацията срещу деспотизма. Какво е то? Недоверието. Демостен. 
 
- Свободата на изразяване не непременно включва правото да ви вземат насериозно. Хюберт Хъмфри. 

- Аз не знам да има по-голям резервоар на сила за властта във всяко общество от самите хора. И ако мислим, че те не са достатъчно просветлени това не значи, че трябва да им отнемем властта, а да ги включим в нея чрез информация и образование. Томас Джеферсън. 

 - Аз не се страхувам , че резултата от нашия експеримент ще бъде гласуване на доверие на хората да управляват себе си без господар. Томас Джеферсън. 

- Индивидуалното посвещение в усилията на една група – това е което прави тима успешен, компанията успешна, обществото успешно, цивилизацията успешна. Винс Ломбарди. 


 - Най-ефективния начин да се ограничи демокрацията е решенията да се прехвърлят от публичната политическа арена към безотчетни институции: царе и принцове, висши религиозни касти, военни хунти, партийни диктатури или модерни корпорации. Наум Чомски.

 - Смъртта на демокрацията няма да дойде с убийство от засада. Това ще е бавна смърт от апатия, безразличие и неучастие. Роберт Макхътчинс. 

 - Несъответствието между бедни и богати е най-старата и най-фаталната болест на републиката. Платон. 

 - Изборите са доста подобни на браковете: всеки със своя вкус. Всеки път когато видим младоженеца ние се чудим защо го е избрала. Същото важи и за всеки изборен служител. Уил Роджерс. 

- Свободното и отворено общество е в постоянен конфликт, прекъсван периодично от компромиси. Соул Алински. 

Та ето ги и някои от характеристиките на демокрацията: нещо като приемливо, беззаконно, омацано с партийни цветове общество, претендиращо за равноправие за всички, без значение дали всички са равноправни или не. Платон

- Диктатурата естествено произлиза  от демокрацията, както най-тежката тирания и робство произлизат  от най-крайната слободия.  Платон 


- Властта и личният суверенитет вървят ръка за ръка. Макар, че нашите индивидуални свободи и природни права трябва да бъдат защитени, 20 век беше сурово напомняне, че когато държавата поддържа „монопол върху насилието“, това може да стане най-голямата заплаха за свободата. По-долу са някои от любимите ни цитати за крехкостта на личния суверенитет.

- „Първата и най-голяма победа е да победиш себе си ...“ Платон

- „Човек се ражда свободен но навсякъде е окован във вериги, от власт която той се заблуждава, че избира, а всъщност са му назначили банкерите.“ -Жан-Жак Русо , Социалният договор, 1762 г.


- „Има разлика между нас. Мислите, че хората от тази държава съществуват, за да ви осигурят положение. Мисля, че вашата позиция съществува, за да осигурите свобода на тези хора. Е, аз идвам за да се уверя, че ги имат. " - Уилям Уолъс , говорейки с шотландските благородници във филма от 1995 г. Braveheart


- „Никога не правете нищо против съвестта, дори ако държавата го изисква." - Алберт Айнщайн


- „Да ограничим суверенитета на индивида означава да заместиш общност, вдъхновена от любов, доброжелателност и красота с друга, основана единствено на силата.“ -Ануар Садат президент на Египет


- „Повечето хора всъщност не искат свободата си, защото свободата включва отговорност, а повечето хора се страхуват от отговорност.“- Зигмунд Фройд


- „Що се отнася до политиката, аз съм анархист. Мразя правителствата и правилата, и връзките. Хората трябва да бъдат свободни.” - Чарли Чаплин


- „Подчиняването на другите е насилие. Овладяването на себе си е истинска сила.”- Лао Дзъ


- „Има известен ентусиазъм в свободата, който кара човешката природа да се издига над себе си, в прояви на храброст и героизъм.“ - Александър Хамилтън


- „В началото на промяната патриотът е човек смел, осмиван, оплюван и презиран заради безкористността си. Когато каузата му успее, страхливия плъх пръв тича да се присъедини към него, защото тогава вече няма нищо опасно в това да си патриот.” - Марк Твен


- „Не се намесвайте в нищо в Конституцията. Тя трябва да се поддържа такава, защото това е единствената защита на нашите свободи. И не само към демократите отправям този апел, а към всички, които обичат тези велики и истински принципи. - Ейбрахам Линкълн , кандидат за Сената на САЩ от квотата на републиканците през 1856г


- „Или ние се борим, защото вярваме, че държавата съществува, за да служи на индивида, или ако не искаме да си браним правата, считаме, че индивида съществува, за да служи на държавата.“ Айн Ранд


- „Неправилно е да се използват някои конституционни разпоредби като трамплини за големи социални промени, докато се третират други като сенилни роднини, за да бъдат охладени в старчески дом, докато не се откажат да ни дразнят. Като пазители на Конституцията трябва да сме последователни при тълкуването на нейните разпоредби. Ако приемем че юриспруденция, защитава правата на личността, трябва да дадем широко поле за изява на всички конституционни разпоредби, които защитават хората от тирания. 


Втората поправка в Конституцията на САЩ е разпоредба за съдния ден, предназначена за онези изключително редки обстоятелства, при които всички други права са се провалили - когато правителството работи срещу народа или заглушава онези, които протестират; за моменти като тези когато съдилищата са загубили смелостта да се противопоставят на престъпленията на властите или не могат да намерят никой, който да приведе в действие техните постановления. 

Колкото и невероятни да ни изглеждат тези извънредни ситуации днес, изправянето пред тях неподготвени е грешка, която свободните хора могат да направят само веднъж. Простата истина - родена от опитa е, че тиранията процъфтява най-добре там, където правителството няма нужда да се страхува от гнева на въоръжен народ. 

За щастие, Бащите Основатели на нашата държава и Конституция бяха достатъчно мъдри, за да утвърдят правото на хората да притежават и носят оръжие, за да могат да защитават правата и свободата си. Дори ако властите се опитат да им ги отнемат със сила. Целта и значението на това право беше свежо в техните умове и те ясно го изрекоха и написаха, за да не бъде нарушавано или забравено никога.“ - Федерален съдия Козински, Силвейра срещу Локър

„Свободните мъже притежават средства за защита. Kрепостните и робите не. Кой, от всички тях си ти, всъщност?- Карл фон Клаузевиц 


„Не приемам ничия оферта. Никога няма да отида да донеса нещо, или да играя по свирката на Великия човек в Белия дом, независимо кой е той“ - Дейви Крокет


„Колкото по-малко правителство имаме, толкова по-добре - по-малко лоши закони, злоупотреби с правата и свободата ни и по-малко диктаторска власт“ - Ралф Уолдо Емерсън , есета: Втора серия


- „Властта не признава нищо за своите престъпления без търсене на отговорност от обществото. Никога не го е правила и никога няма да го направи. Границите на тираните се предписват от издръжливостта на онези, които те потискат. Мъжете може да не получат всичко, за което плащат на този свят, но те ще трябва да платят за всичко, което получават.“- Фредерик Дъглас , 3 август 1857г


„Америка някога се гордееше със свободните си мъже, с това че те, нямаше нужда да искат разрешението на някого или да се подчиняват на нечии заповеди. Съмнително е дали днес някой от нас може да направи това твърдение, а продължаваме да живеем в уж демократична страна.“ - Фридрих Август фон Хайек , (1899-1992 г.)


„Трябва да поемете лична отговорност. Не можете да промените обстоятелствата, сезоните или вятъра, но можете да промените себе си. Това е нещо, за което имате отговорност. Нямате отговорност за съзвездията, но вие носите отговорност дали четете, развивате нови умения и защитавате правата и свободата си навсякъде и ежедневно.“ Джим Рон ,„Съкровищницата на котировките“


Цитати за властта на държавата

- „Необходимостта е правно основание за всяко нарушаване на човешките права и свобода. Това е аргументът на тираните. Това е веруюто на робите.“ - Уилям Пит младши

- „Всеки път, когато законодателите се стремят да отнемат правата и свободата или да отнемат имуществото на хората или да ги сведат до робство при произволна власт, те се поставят в състояние на война с хората, които след това са освободени от всяко по-нататъшно подчинение и са оставени на общото убежище, което Бог е предоставил на всички хора да използват сила срещу това насилие.“ Джон Лок


- „Държавата придобива власт за сметка на свободата на хората и поради ненаситната си похот към властта, тя не е в състояние да се откаже от нея без гражданите да я заставят. Престъпната корумпирана власт никога не абдикира ако не бъде принудена.“ - Франк Чодоров


- „Бързо се приближаваме до етапа на диктатурата, в който правителството е свободно да прави всичко, което си пожелае, докато гражданите могат да действат само с разрешение.“- Айн Ранд


- „Човек може да се държи добре както в несгоди, така и в добри времена, но ако искате да изпробвате характера му, дайте му власт.“ Ейбрахам Линкълн


- „Колкото по-демократично е едно правителството, толкова по-авторитарно е то; защото с хората, които стоят зад него прокарват властта далеч по-добре от всеки цар или деспот.“ -Джордж Бернар Шоу


- „Едва ли е твърде силно да се каже, че Конституцията е направена, за да предпази хората от уж добрите намерения на всяко едно правителство. Има мъже във всички епохи, които твърдят че ще управляват добре, но те просто искат да управляват. Обещават да бъдат добри господари, но искат само те да са господарите.“ - Даниел Уебстър


- „Ако вземете цялата техника в света и я изхвърлите в океана, след месеци повече от половината от цялото човечество ще умрат; ако обаче вземете всички политици по света, сложите ги в ракета и ги изпратите на Луната, цялото население на света ще живее добре и щастливо.“ -Бъкминстър Фулър


- „За да се превърне индивидът във функция на държавата, а не в неин основен стълб, това решение трябва да бъде взето от него.“ - Карл Юнг


- „Не обвинявайте Цезар, обвинявайте хората от Рим, които толкова възторжено се радваха на загубата на свобода си и танцуваха по пътя му към диктатурата. Обвинявайте хората, които го приветстват, когато той говори за прекрасната демокрация и ново общество, което означава повече пари, повече власт и охолен живот на тези които ви управляват за сметка на работливите.“ "- Цицерон


- "Свободата никога не е на повече от едно поколение от окончателното си изчезване.“ - Роналд Рейгън


- „Трагедията на съвременната война е, че младите мъже умират да се бият един с друг - вместо с истинските си врагове в своите столици.“ -Абатство на Едуард


- „Нация от овце ражда правителства от алчни хиени!“ Цицерон


- „Можете да имате „сигурност“ или да имате свобода. Никога не може да имате и двете едновременно.“ Робърт Хайнлайн , известен автор на научна фантастика


- „Свободата, както всички знаем, не може да процъфтява в страна, в която властта е във война с народа си. Постоянната бедност и криза в която властите умишлено вкарват народите, оправдава постоянния контрол над обществото от страна на агенциите на централната власт.“ - Алдъс Хъксли


- „Историята никога не поверява свободата на слабите или плахите.“ - Дуайт Айзенхауер


-„Една от най-големите заблуди в света е надеждата, че злините в ще бъдат излекувани от законодателството.“ - Томас Б. Рийд


-„Там, където намерите най-много закони, там ще намерите и най-големите несправедливости.“ Арцесилай , гръцки философ и ученик на Платон


-„Няма разлика между комунизма и демокрацията, освен в средствата за постигане на едни и същи цели! Комунизмът предлага да поробят мъжете със сила, демокрацията - чрез вот. Това е само разликата между убийство и самоубийство.“ - Айн Ранд, в LA Times на 2 септември 1962 г.


- „Училището е рекламната агенция, която ви кара да вярвате, че се нуждаете от властта такава каквато е “ – Ищван Илич


- „Очевидният факт е, че образованието само по себе си е форма на пропаганда – и апетит за поглъщане на готови идеи. Целта е да направим учащите „добри“ граждани, което ще рече, покорно, послушни.“ HL Mencken


- „Мъжете се бият за свобода и я печелят със сила. Децата им, възпитани в мир и охолство, я оставят като глупаци, лесно да им се изплъзне. И техните внуци отново са роби. "- DH Lawrence


- „Сред многото злодеяния на британското управление в Индия, историята ще разглежда акта за лишаване на цяла нация от оръжие като най-черния.“ - Моханда Ганди


- „Мислете за пресата като за страхотна клавиатура, на която само властта, но не и народа може да свири така, както и се харесва.“ Джоузеф Гьобелс , нацистки министър на пропагандата


- „Когато само ченгетата имат пушки, това се нарича полицейска държава.“ Хърбърт Уелс


- „Поривът за участието в партии уж за спасяване на човечеството винаги е само фалшивата маска зад което се прикрива желанието да го управляваме.“ HL Mencken


- „Когато искате държавата да прави нещата вместо вас, вие и давате правомощието да ви пороби.“ Албер Дж. Нок


- „Вместо да бъдат обучавани на независимост, енергия и предприемчивост, днес нашите младежите в света ги учат да търсят сигурност, за да се съгласят без съпротива да са поробени.“- Б. Карол Рийз


- „Хората спят спокойно в леглото си през нощта, само защото някои други мъже извършват насилие от тяхно име.“ Джордж Оруел


- „Всичко вътре в държавата, нищо извън държавата, нищо против държавата.“ Бенито Мусолини , италиански политик и основател на фашизма


- „И не забравяйте, че когато имате концентрация на власт в няколко ръце, твърде често разни бандити получават контрол. Историята е доказала това. Това окончателно съсипва държавата и разваля цялата власт!“ Лорд Актън


- „Свободата не е овластяване. Свободата е това, което сърбите имат в Босна. Всеки може да вземе пистолет и да си защитава правата и свободата. Списъка ви с фалшиви права като :- „правото” на образование, здравеопазване, „правото” на храна или жилище. Това не е свобода, това е зависимост. Това не са права, това са дажбите на Вашето робство - сеното и плевнята за човешки добитък. "- PJ O'Rourke


- „Ако сте ги хванали здраво за топките, техните сърца и умове ще последват.“ Джон Уейн


- „Разбира се, хората не искат война. Но в края на краищата лидерите на страната определят политиката независимо дали е демокрация, фашистка диктатура, парламентарна или комунистическа диктатура. Хората винаги могат да бъдат заставени да слушат лъжите на властите. Всичко, което трябва да направите, е по време на война да се сражавате за правата и свободата си. Вашата, а не на партийните лидери или правителството.“ - Херман Гьоринг , нацистки командир


-„Както се казва в старата поговорка:„ парите са власт и колкото повече пари открадва от Вас правителството, толкова повече власт има над отделните хора.“- Анжела МакГлоуан

 


Коментари

Популярни публикации