ОТВЪД СТРАХА- ИНСТРУМЕНТИТЕ НА ТРАНСФОРМАЦИЯТА

Митоте и ревизията
Митоте

http://www.365brivdienas.lv/img/content/TOL_meks_4.jpgВ мексиканския път към познанието се използва древна практика, наричана митоте. Митоте е индианска дума, възприета от испанците. Буквално означава хаос, но се използва за означаване на какафонията на звучащите в дисонанс гласове, като например врявата на пазарен площад или вавилонското стьлпотворение. Толтеките казвали, че обикновено човешкият ум представлява особен вид митоте.

Хората, които притежават енергия и знания, могат да бъдат истински магове. В стари времена маговете водили своите ученици в тайни места, където приемали отвара от растения от типа на пейота[1], които помагат да се отключи съзнанието на човека и той да разбере, че по своята същност нашата реалност е съновидение. В наши дни отделни учители както преди прибягват до тази практика, която наричат митоте. Днес и състоянието на дисхармония, и практиката, прилагана с цел нейното преодоляване, се наричат митоте.

Единственият път към хармония (или към рая) минава през преодоляването на митоте. За толтеките тази дума означава хаос, породен от разрива между съществуващата в нашето съзнание връзка между Съдията и Жертвата. Адът става нормалното състояние на човешкото съзнание.
Аз практикувам митоте без халюциногени. Не вярвам в тях. Те са нещо външно. Говоря на моите ученици, че със съвместни усилия можем да преодолеем митоте и напълно да променим начина им на живот.

В толтекската традиция вие противостоите на митоте, но не го отричате. Митоте е толкова могъщо, че за неговото преодоляване е нужна чужда помощ.
Затова молим твореца да ни помогне и да ни изпрати яснота и осъзнаване. Практикувайки митоте, толтеките открили, че пред нас се открива цялото знание. Митоте, загнездено в нашето съзнание, е подобно на глава лук. Нужно е слой след слой да преодолеем фалша и лъжливите образи, да проясним съзнанието си и да добием кураж, да вървим все по-далече, за да открием кои сме.
Нужно е да узнаем какви споразумения сме сключили със себе си и да открием възможност за тяхната промяна. В процеса на работата се учим да изследваме съновиденията и да ги управляваме. Митоте се практикува не само нощно време, но и през деня. За практикуването на митоте трябва да се въоръжим с твърдото намерение да въведем ред там, където цари хаос. Ако започнете практиката митоте, заместването на хаоса с порядък ще стане цел на вашия живот. Такъв е Пътят на Воина.

В наши дни използването на митоте е силно изопачено. За толтеките митоте е посвещение в безмълвното знание, което не завършва с първия ритуал. Моето посвещение в митоте се състоя в пустинята, при среща с учителя, с когото ме запозна моя дядо.

Посвещението в митоте продължава цяла нощ или две нощи подред и завършва с обет. Посвещението в митоте означава преход в пространството между съня и бодърстването. То дарява човека с енергия, която му позволява да практикува митоте даже при силна умора.
По време на нашето обучение в митоте с учениците ние се разполагаме около огъня и учениците поред бодърстват, поддържайки огъня. Наричам ги Стражи на Огъня.

Останалите ученици започват напевно да говорят за любовта. В началото техните движения изглеждат хаотични, но след време остават седнали на пода, обхванали с ръце коленете и отпуснали глава. Приличат на сънуващи, но на всеки петнадесет минути се пробуждат и си променят местата, като по ред стават Стражи на Огъня. Има много начини човек да разпознае кога започва да сънува. Ние насърчаваме учениците да изследват своето съновидение и отчетливо да осъзнават момента, когато мозъкът се потопява в съня. И тук не минава без въображение.

Митоте е Пътят на Сънуващия. Не съветвам учениците сами да практикуват митоте в домашни условия, защото стремежът на собствения им ум е да им попречи, като пробуди за живот всичките им кошмари. По-добре е да се събере група, с която да се практикува митоте. Най-доброто е човек да си намери наставник.

Инвентаризация

Инвентаризацията е тази част от Овладяването на Трансформацията, чиято цел е да подложи на съмнение цялата система от убеждения, която носим. Инвентаризацията е обзор на системата от убеждения (която толтеките наричат Книга на Ада), на всичко, което знаем. Докато извършва този преглед, воинът придирчиво анализира всичко, в което вярва. Учениците на Мигел са задължени да извършват чести персонални прегледи.

Целта на това упражнение е да възроди свободната воля на човека. Инвентаризацията е вашето оръжие за атака на Паразита. Паразитът е сложно същество, родено от Книгата на Ада, от Съдията и Жертвата в нашето съзнание.

Погледнете към своето персонално съновидение. Не хитрувайте пред себе си. Щастливи ли сте или не? Инвентаризацията на вашите възгледи трябва да бъде основана на концепцията ви за щастие. Колкото по-близо сте до щастието, толкова по-близо сте до видението на земния рай.
Помнете, че вашите убеждения са ви били внушени отвън. Не сте ги избрали сами. Възгледите, които ви правят щастливи, трябва да бъдат опазени. Тези, които ви правят нещастни, могат и трябва да се преразгледат и да се изменят. Вашата задача е да препрограмирате нови убеждения, в името на избавлението от смъртта.

Свободната воля е нашето право да взимаме самостоятелни решения. Когато стъпим на пътя на воина и проявим нашата свободна воля, получаваме втори шанс да изберем това, в което ще вярваме. Основният проблем, пред който се изправяме, е, че нашето съзнание е изцяло пронизано от старата система от убеждения. Когато за пръв път започнем ревизия на системата си от стари убеждения, в началото не намираме място за новите, но с всяка трансформация на съществуващите убеждения освобождаваме пространство за новите.

Инвентаризацията е много стара практика на толтеките. Това е преглед на целия живот, на всичко, което се е случило с нас. Тя позволява да се избавим от онова, което сътворява съновидението на нашия ад.

Дихателни упражнения за очистване на емоциите

Изчистването на емоционалните отрови е твърде прост процес. Всичко, което е необходимо, са мисли за любовта и правилно дишане.
Нужно е силно да притиснем раната в нашето съзнание.

След това трябва да започнем да дишаме равномерно, повтаряйки в съзнанието си думата „любов“.
Можем да прилагаме тази пречистваща процедура към стари и към нови рани. Изчистената рана заздравява от само себе си. Помнете, не трябва да се изчиства раната, като споделяте отровата с друг човек. От това отровата става по-голяма.

Ние се лутаме в джунглата, изпълнени с отрова, която действа пагубно на всички. Ако ви нападат, помнете, че на нападащият му е нужна вашата енергия. Когато станете Майстор на Трансформацията, нищо няма да може да ви навреди и ничия отрова няма да може да проникне във вас.

Като изчистите раните от миналото, ще промените всекидневния си живот и няма да обременявате душата си с емоционален „багаж“. Ежедневното изчистване на емоциите, ако не веднага след тяхното възникване, то преди прехода към съня, трябва да се превърне в обикновена работа за вас. Запомнете, че при прегледа не трябва да има нито Съдии, нито Жертви.

Осъзнаването на тази концепция има огромно значение за терапията. Според толтеките, избавлението от отровите е самостоятелно, осъзнато действие. Не е нужен лекар.
Прегледът възкресява в нашия живот всички възгледи и събития от миналото, които съдържат в себе си емоционални отрови.

Мигел учи на следните дихателни упражнения:
Съсредоточете вниманието си върху дишането.
Дишайте любовта, която винаги витае във въздуха.

Вдишайте чиста любов. Издишайте чиста любов. Дишането е нашата непосредствена връзка с любовта. Дишайте любов, изчиствайки всеки изплуващ в съзнанието ви емоционален спомен.
Изчистете съзнанието. Отключете го. Нека в него се възцари пустота. Да няма никакви мисли и преценки. Тренирайте съзнанието да извиква спомени, без да се замисля. Всичко, което си спомняте, има значение. Доверете се на прииждащите спомени.

Призовете волята, за да извиква спомена за отминалите емоции.
Обърнете се към волята с молитва за извикване на спомени.

Вариации на дихателното упражнение за жени

Призовете волята, усетете биенето на сърцето. Преместете биенето на сърцето в матката. След това преместете волята в матката.
Преместете там и дишането.
Пристъпете към прегледа на емоциите.
Позволете на спомените спонтанно да изплуват в съзнанието ви.
Процесът ще стане още по-силен, ако свържете матката си с пълната луна.

Преглед на вашите съновидения

Вече знаете метода за изчистване на емоциите, затова може да се запитате: „В какво вярвам така, че ме заставя да страдам?“ Започнете с това. И излекувайте с очистващо дихание всеки изплуващ в паметта болезнен спомен или убеждение, пораждащо чувство на вина.

Задайте си въпроса: „Доколко е стабилна моята система от възгледи?“ Ако вашите убеждения са непоколебими и твърди, възможно е със страх да се заемете с прегледа на личната ви Книга на Ада. Често осъзнаването на учениците се развива преди да се заемат с инвентаризация.

Толтеките открили за себе си Овладяването на Съзнанието, когато осъзнали, че нашият свят е едно съновидение. Научили се да наблюдават съня на планетата, без да проявяват емоции и съумели да върнат яснотата на съзнанието си. Осъзнаването и яснотата водят до промени. И промените стават възможни, ако приложите техниките на толтеките на практика. В момента, в който види нещата в истинската им светлина, човек получава своя шанс. Осъзнаването води към просветление. Следвайки този прост план, човек постепенно ще започне да се измъква от ада.

Няма нужда да очакваме рая след смъртта. Длъжни сме да попаднем в него още приживе. Много по-лесно е да се измъкнем от адското съновидение, докато сме още живи, отколкото след смъртта. Между нас и избавлението от ада стои клопката на нашата представа за себе си, прекомерната ни гордост и страхът от позор и наказание.

В последните години много гуру учат своите последователи да обвиняват за страданията си родители, съпрузи или който и да е друг. Всъщност, учат ги да бъдат жертви.
Толтекската система учи, че ние отдавна сме престанали да бъдем безпомощни деца и сме достатъчно силни, за да променим всичко. Ако осъзнаете това, ще окажете съпротива, силите ви ще стигнат, за да промените ситуацията. Дори тези, които са преживели насилие, могат да променят своята реалност. Болката от нанесените рани стихва, ако осъзнаете, че всичко е само сън. По силите на всеки от нас е да промени сюжета на вървящия в съзнанието му филм, защото е едновременно и режисьор, и сценарист, и актьор в него и може на чисто да препише историята на своя живот.

Нашите сънища обикновено продължават дневните ни съновидения, когато бодърстваме. Нашият ум дава на всичко, което виждаме, своя интерпретация. Единствената част от съновиденията, с която всеки човек е готов да се съгласи, е, че се намира в капан. Рамкирането на всеки от нас е еднакво. То е резултат от сключеното от нас споразумение с нашето обкръжение на планетата Земя. Това ни позволява да се чувствуваме в пълна безопасност и ни дава увереност. Дава ни усещане за време и пространство. Около нас съществуват и действат жизнени цикли, които пораждат чувство за стабилност. Забелязваме промените във фазата на луната и смяната на годишните времена. Но когато се стигне до интерпретация на нашия опит, видението се променя, става много лично.

Ние, хората, не разбираме защо изпитваме страдания. Не се досещаме, че имаме избор, но той съществува. Ние не носим пълна отговорност за собственото си съновидение, защото го е имало преди нашето раждане. Опитваме се да превърнем това място от кошмарния ни сън в нещо по-приятно, за да улесним децата си. Съновидението на планетата се е развивало хилядолетия и постепенно се променя към по-добро. Но кошмарът все още си остава кошмар, а адът — ад.

Нашата цел в сегашния живот е да се изтръгнем от лапите на съновиденията. Структурата на създадените от хората съновидения изглежда съвършена, но това не означава, че трябва да продължим да страдаме. Ако осъзнаем, че съновидението е сън, а не реалност, можем да се опитаме да се измъкнем от него. Осъзнаването дава на човек възможността завинаги да напусне пределите на ада.

Всеки от нас знае, че страда заради всякакви дреболии, които счита за свои и които ревностно пази. Нужно е да погледнем отстрани как реагираме болезнено на несправедливостта. Тогава ще открием, че ни обзема жажда за мъст и ще осъзнаем, че желанието за възмездие няма край.
Всеки човек се превръща в демон за всички околни, задържайки ги в ада. Всеки път, когато насочим погледа на партньора към неговите грешки, ние го караме да се разплаче. Актът на самото отмъщение се превръща в демон. Ние на воля използваме емоционалните шантажи. С помощта на чувството за вина и обвиненията, управляваме тези, които обичаме. Раздаваме обещания, запълваме живота си с надежди и задължения, но не намираме истинска справедливост. Всеки е уверен в своята правота и неправотата на ближния, защото над всичко цени собственото си мнение.

Всъщност, принудени сме да лъжем самите себе си и всички наоколо. Като ви наричам лъжци, това не означава, че ви осъждам. Просто това е факт. Лъжата е форма на защита, породена от страха. Чрез нея отвръщаме поглед от своите рани, гняв, ревност или страх. В своите измишльотини си играем с измислени образи за самите себе си. Тази лъжа разделя хората.

Когато станем воини, значи сме дошли до повратен момент в нашия живот и желаем да се трансформираме. Тогава ще сложим край на лъжите. Ще се откажем от чувството за собствена значимост и на негово място ще дойде свободата, която ще започне да се появява, когато направим преглед на нашите убеждения и с помощта на очистващото дишане се измъкнем от ада. По-нататък ще създадем нова система от възгледи, която няма да ни кара да страдаме. Това е творчески процес, подобен на всяко друго изкуство. Изисква се доста кураж осъзнато да изтриеш от съзнанието си всички убеждения, които ти причиняват страдания.

Възможно е да не вярвате, че притежавате достатъчно енергия, за да създадете собствена реалност, но ако днешното обкръжение не ви устройва, поне опитайте да създадете друга реалност, различна от тази, която ви причинява страдания.
Попълнете вашата система от убеждения с идеи и понятия, които облекчават вашите страдания. Ако постоянствате, отново ще откриете изконното право, което принадлежи на човека от раждането му — да има свободата да избира между страданието и щастието.

Ще добиете право на такъв избор, след като направите своя преглед на възгледите ви.
Този преглед е първият от многото. По Пътя на Мъртвите се прави само предварителният преглед. Като поемете по вашия личен път, също ще започнете с един предварителен преглед. Това ще ви даде достатъчно сили, за да продължите пътя си към свободата.
Помнете, че преди да ви опитомят, сте били щастливи. Опитайте се да върнете това щастливо състояние, но се обърнете не към детската невинност, а към съзнанието на зрелия човек. Предназначението на Теотихуакан е да открием Бога в себе си. Той е подобен на карта, която ни води към осъзнаването, че сме богове.

Толтекската система на преглед има за цел да възстанови целостта на нашата природа. В своя днешен вид човечеството страда от своята незавършеност. Редовните прегледи на емоциите и мислите, които правим, ще прогони страха далеч от сърцата ни и на негово място ще дойде любо

ИЗТОЧНИК : ОТВЪД СТРАХА, ДОН МИГЕЛ ДЕ РУИС

Коментари

Популярни публикации