КАСТАНЕДА- ВОЙНИ НА ЗНАНИЕТО

Принципи на прикриването

  1. " Първият принцип се състои в това воинът сам да избере бойното си поле.
  2.  Да отхвърли всичко ненужно е вторият принцип на прикриването.
  3.  Третият принцип - всяка битка е на живот и смърт.Един войн трябва да има желание и готовност да бъде ТУК и СЕГА за последен път.
  4. Четвъртият - Да се отпуснем,да забравим всичко,да не се страхуваме от нищо.Едва тогава силите,които ни напътстват ще отворят пред нас пътя и ще ни помогнат.
  5. Петия принцип - Когато се сблъскат с някои странности,с които не могат да се справят,за момент воините се отдръпват.
  6. Шести - Воинът сгъстява времето,значение има само дори един миг. В битката за живот и смърт секундата е цяла вечност,която може да реши изхода.
Прилагането на принципите води до три резултата. Първият е,че прикриващите се научават да не се приемат на сероизно;научават се как да се присмиват на себе си.
Щом не се боят от глупаци,могат да изкарат всеки друг глупак.
Вторият е,че прикриващите се научават да бъдат безкрайно търпеливи. Прикриващите никога не бързат,те не се притесняват.
И третият резултат е,че прикриващите се научават да имат безкрайната способност да импровизират.

Чувство

" За да започнете да защитавате своите чувства,престанете постоянно да действате съобразно мислите си. В рамките на изискването да не причинявате вреда на другите или на себе си,започнете да действате според начина,по който се чувствате. Правете редовно разходки на открито и следвайте сърцето си с доверие и без страх. П о състия начин недейте да действате постоянно водени от чувствата си. Хората са склонни да се влияят от думи,пропити с емоционална сила,често погрещно тълкувани като признак на истината.Така даден човек може наивно да вярва,че другият знае по-добре. По-вероятно е тази страст да е свързана със самодоволност и угаждането на себе си.

Намаляването на емоционалната възбуда развива интезивността,или плътността на енергията. Сдържането на емоционалните вълни ви позволява по-детайлна оценка на вашите чувства.
В същото време прекалената предпазливост задушава емоцията.Когато сте пропити от емоции като тези,които често се преживяват по време на сънуването,не се борете с тях. Не се занимавайте със загубата на контрол. Но недейте непременно да действате,водени от тях. Изживяваите ги.Спечелете познание от тях. След това вашето възприятие трябва да бъде ясно,за да прецените правилно как стоят нещата. В противен случаи изпадате в плен на своята проекция.

За да усетите енергиите на първото поле и на второто поле ("първото внимание и на "второто внимание"),опитайте следното:
Обърнете внимание на усещанията на повърхността на вашето физическо тяло.
Обърнете внимание на усещанията и емоциите във физическото тяло.
Обърнете внимание на усещането на по-фината енергия на повърхността на физическото тяло и в радиус от половин метър от него.
Обърнете внимание на усещанията на фината енергия във физическото тяло.

Виждане

" Виждането отстранява светогледите.Неведнъж,за да видите,вие трябва да се откажете от това,което мислите за истина.За да го направите,трябва да се откажете от чувството за собствения Аз. За да упражнявате виждането,трябва да се превърнете в нищо,като се превърнете във всичко. Изчезвате и все пак сте тук.

Когато вижда,човек се взира през повърхността на нещата и се настройва към самата енергия.
 Виждането не е въображение. Не е визуализация, То е добиване на познание без използване на думи. Виждането не става само чрез очите,а е възможно само след включването на цялото тяло,затова физическото тяло трябва да се поддържа в добра форма.  Виждането приема различни форми. Може да бъде някакво чувство,непосредствено и внезапно познание или проявление на светлина. Може да видите аурични полета,енергиини структури,мек дъжд от светлина,видения,шепот,гъдел.................... Виждането на всеки човек е уникално.

За да развивате виждането,опитайте следното упражнение.
Първите четири стъпки освен това представляват подготовка за "втренчването". Втренчването преустановява действието на условните енергийни полета (границите на обичайния свят).
1.Разфокусирайте очите си,докато наблюдавате физическия свят.
2.Изберете някакъв обект.Гледайте към него,но не фокусирайте погледа си.Втренчете се в него.
3.Релаксирайте
4.За по-нататъшно подравняване на вашите енергии с обекта,почувствакте как енергията ви излиза от вашето физическо тяло и се приближава към обекта. След това почувсвайте,че неговата енергия влиза във вашето съзнание. Превърнете се в едно с обекта.
5.Слушайте с цялото си тяло. Освободете стреса в очите си. Дръжте ги разфокусирани и релаксирани. Позволете им да останат "меки".
6.Отбелязваите всички необичайни неща. Обърнете внимание на всякакво петно,цвят,образ,звукова вълна или енергиен модел,но без да се концентрираме върху тях. Ако се опитате прекалено скоро да ги отделите от заобикалящата ги среда,най-вероятно те че изчезнат,тъй като са мимолетни погледи към второто поле (отвъд границата на обичайния свят).
С практиката че се научите да ги поддържате. С постоянно упражняване ще се се издигнете над тях и ще навлезете в по-дълбокото царство на виждането.

Развиване на естествено поле

Съответното упражнение е да не се очаква нищо. Това автоматично ще доведе до пресичане и премоделиране на нашето поведение. Вместо непрекъснато да проектираме в бъдещето,ще започнем проследяването на центрирането в настоящия момент.
ИЗТОЧНИК:  КНИГИТЕ НА К. КАСТАНЕДА

Коментари

Популярни публикации