Учение за аватарите, великия призив

И Д В А Щ И Я Т -  УЧЕНИЕТО ЗА МЕСИЯТА - Западна Доктрина
УЧЕНИЕТО ЗА АВАТАРИТЕ - Източна Доктрина 

През различните световни цикли от дългата история на човечеството в много страни (а днес във всички) са възниквали значими точки на напрежение - проява на изпълненото с надежда очакване. Очаква се Някой, предчувства се Неговото идване.

Религиозните наставници от различните исторически епохи винаги са провъзгласявали и поощрявали това очакване, което по принцип се е появявало във времена на хаос и трудности, в залеза на цивилизации и култури, когато старите религии са изглеждали изчерпани, неспособни да отговорят на човешките терзания и да дадат решение на проблемите. Идването на Аватара, пришествието на Месията, или казано на съвременен език - новата поява на Христос - това е лайтмотивът на преобладаващото очакване.

Когато моментът е съзрявал, призивът на масите е бил пределно настойчив и вярата на знаещите - достатъчно силна, тогава Той винаги е идвал; в наши дни също няма да има изключение от това древно правило или универсален закон.

Новата поява на Аватара Христос е очаквана от вярващите по целия свят - не само от християните, но и от онези, които очакват Майтрейа, Бодхисатва или Имам Махди. Когато хората имат усещането, че са изчерпали всичките си ресурси и са стигнали до предела на своите възможности, когато да решават проблемите и да преодоляват житейските несгоди е вън от тяхната власт, те са склонни да търсят божествено Посредничество и Помирител, който да се застъпи за тях пред Бога и да им донесе избавление. Иначе казано, те очакват Спасителя.

Може да се проследи как ученията за Посредниците, Месиите, Христосите или Аватарите преминават като златна нишка през всички световни религии и Писания; свързвайки тези световни Писания с някакъв централен източник на излъчване, те се срещат навсякъде и в голямо изобилие.

Човешката душа се разглежда като посредник между човека и Бога; а Христос, както вярват милиони хора, е божествен посредник между човечеството и божеството. Аватар е Този, Който е надарен със специфична способност (в рамките на самоинициирана задача и предопределена съдба) да провежда през себе си енергията или божественото могъщество. Това по необходимост е дълбока тайна. По отношение на космичната енергия тя е била своеобразно демонстрирана от Христос, който (доколкото ни е известно) за първи път в планетната история е станал проводник на божествената енергия на любовта непосредствено към нашата Земя и по-конкретно - към човечеството. Аватарите, или божествените Вестители, винаги са свързвани с представата за някакъв субективен духовен Орден, или Йерархия на духовни животи, съдействащи за повишаване благосъстоянието на човечеството. Всичко, което ние действително знаем, е че в течение на световните цикли великите и божествени Представители на Бога са въплъщавали божествената цел и са оказвали благотворно въздействие върху целия свят, така че Техните имена са известни и влиянието Им се чувства хилядолетия след епохата, през която Те са ходели сред хората. Отново и отново Те са се появявали и са оставяли след Себе си един променен свят, ориентиран към нова световна религия, а пророчествата и вярата винаги са напомняли на човешкия род обета за Тяхното завръщане в час на нужда. Това е констатация за исторически доказани факти. Вън от тях ние знаем сравнително малко подробности.

Аватарите са от различни степени и видове. Някои от Тях имат планетарно значение, доколкото стават изразители на цели цикли от бъдещото развитие, и носят идеи или учения, полагащи началото на нови епохи и цивилизации. Те въплъщават велики истини, в името на които трябва да работят много хора и чието признаване е задача, все още неосъзната от големите умове на съответната епоха. Някои Аватари се превръщат във венец на човешко съвършенство и остават в паметта на поколенията като „идеалните хора" на своето време. Други, още по-велики, стават пазители и изразители на някакъв божествен принцип (или качество), който трябва да бъде проявен на Земята; Те могат да бъдат негов проводник, защото са достигнали съвършенство и са получили висшите възможни посвещения. Притежавайки дара да въплъщават тези духовни качества и цялостно да изразяват конкретен божествен принцип или качество, Те действат като канали за неговия приток от центъра на целия духовен Живот. Това е основата на учението за Аватарите, или за Божествените Вестители.

Един от тях е Иисус Христос. Той е бил "двоен" Аватар, доколкото не само е носител (отпреди две хилядолетия) на основната идея на новата епоха, но и по някакъв загадъчен и непостижим начин е въплащавал божествения Принцип на Любовта; Той първи открива пред хората истинската природа на Бога.

И така, нека обобщим; учението за Аватарите се съгласува с доктрината за приемствеността на откровението. В епохи на голяма общочовешка криза, в час на нужда, при зараждане на нова раса и при събуждане на човечеството, узряло за приемане на по-широко виждане и духовно познание, Сърцето на Бога (движено от Закона за Състраданието) неизменно ни изпраща Учител, световен Спасител, Просветител, Аватар, Посредник, Христос. Той носи целебната вест, която насочва човешкия род към следващата еволюционна стъпка, осветява основния световен проблем и проявява сред човечеството някакъв все още неосъществен аспект на божествеността.

Най-известните и признати Аватари са Гаутама Буда на Изток и Иисус Христос на Запад. Посланията Им са широко известни, а Техният живот и слова са предопределили мисленето и цивилизациите в двете земни полукълба. Бидейки божествено-човешки Аватари, Те са представители на онова, което човечеството е способно лесно да възприеме; доколкото са подобни на нас по природа - „плът от плътта ни и дух от духа ни" - ние Ги познаваме, доверяваме Им се, за нас Те са нещо повече от другите божествени Прояви. Безброй човешки същества Ги признават, имат Им доверие и Ги обичат. Ядрото от духовна енергия, което всеки от Тях е създал, надхвърля възможностите на нашите възприятия.

Създаването на фокус от устойчива, духовно-позитивна енергия е неизменна задача на всеки Аватар; Той синтезира, приземява и закотвя в света на човешкото битие избрана динамична истина, мощна мисъл-форма или водовъртеж от магнетична енергия. Тази фокусна точка действа в растяща степен като предавател на духовна енергия; тя позволява на човечеството да изрази някаква божествена идея, която след време формира цивилизация със своя съпътстваща култура, религия, политика, механизми за управление и образователни критерии. Така се твори историята, която в крайна сметка е само хроника на цикличните реакции на човечеството, вдъхновено от прииждащите божествени енергии и от появата на вдъхновени лидери, или Аватари. Той досега се въздържа от проявление, тъй като Неговите последователи по света все още не са извършили необходимата за това подготвителна работа.

Новата поява на Христос в значителна степен зависи (както ще видим по-късно) от установяването на правилни човешки отношения. Църквата векове наред е препятствала това, вместо да го поощрява, поради фанатичната си амбиция да превръща всички народи в "християнски", вместо в последователи на Христос. Тя е поставяла ударение върху теологичната доктрина, а не върху любовта и любящото разбиране, които Христос е въплъщавал. Църквата е проповядвала в полза на пламенния Савел Тарсянин, вместо на благия Строител-дърводелец от Галилея. Затова Той чака, знаейки че Неговият час бързо наближава в резултат от нуждата, която изпитват сега всички хора по Земята, вследствие от призивния зов на широките маси и благодарение дейността на Неговите ученици, последователи на различните вери и световни религии.

Датата и часът на новата поява на Христос засега остават тайна за нас. Неговото идване зависи от призива (често безмълвен) на всички, които изразяват масовото настроение, от установяването на правилни човешки отношения и от определена работа, изпълнявана от висшите Членове на Царството Божие, т. е. на невидимата Църква, или духовната Йерархия на нашата планета. То зависи и от непоколебимостта на Христовите ученици и посветени работници по света - от всички, които действат в многобройни групи: религиозни, политически, икономически и др.

Към посочените фактори трябва да добавим и това, което християните наричат „непостижима Воля Божия", тази неразгадаема цел на Повелителя на Света, на Предвечния, (според терминологията на Стария Завет) Който „познава Своя Ум, излъчва най-висшето качество на любовта и фокусира Волята Си в Своята висока обител, в центъра, където Божията воля знаят". (адаптирано от книгата на Алис А. Бейли Новата Поява на Христос)


ВЕЛИКИЯТ ПРИЗИВ

От извора на Светлина в ума на Бога,
Да бликне светлина в ума човешки -
Да слезе Светлината на Земята.
От извора на Любовта в сърцето Божие,
Любов да бликне към човешките сърца- .
Месията да се завърне на Земята.
От центъра, където Божията воля знаят,
Цел малките човешки воли нека води -
Учителите тази цел познават и й служат.
От центъра, наречен Род човешки, нека
На Любовта и Светлината Промисълът се изпълни,
И нека той да запечата портата на злото.
И нека Светлина, Любов и Сила
Възстановяват Промисъла на Земята.


*Това е леко променена формулировка на Великият Призив. Хората с добра воля по целия свят използват този призив на собствения си език. Ще се присъединиш ли към тях във всекидневното използване на призива - целенасочено и самоотвержено? Нито една група или организация не е субсидирана за използването на призива и неговото разпространяване. Той принадлежи на цялото човечество. За повече информация относно идеите, очертани в тази брошура и относно други аспекти на дейността на Световната Добра Воля може да посетите нейния уеб сайт: www.worldgoodwill.org. Седмичните ни радио излъчвания на US радио станции (WOR) са също достъпни чрез този уеб сайт. * * * * *

Коментари

Популярни публикации