ОТВЪД СТРАХА , МИГЕЛ РУИС


  • ОНЛАЙН ЧЕТЕНЕ НА КНИГАТА 
ПРЕДГОВОР НА АВТОРА
Имах честта в продължение на няколко години да познавам отблизо дон Мигел Анхел Руис и милата му съпруга Гая. Дълго разговаряхме с дон Мигел в Санта Фе и Албукърк, щат Ню Мексико, както и в мексиканския град Теотихуакан. Всеки път, в хода на нашия разговор, имах чувството, че се пренасям в друго измерение, което носи безгранични възможности за трансформация. В това друго пространство, в което обитаваше и Гая, цареше жизнеутвърждаващ и позитивен възглед за света и дълбоко, цялостно усещане за свещеното в живота. На мен ми остана само да събера частите на учението на дон Мигел, да го запиша и да му придам нужната форма. Въпреки, че не мога да се нарека нито ученичка, нито шаманка, за тази една година, в която пишех книгата, моето въображение беше изпълнено докрай от ученията на нагуала, с неговия вечен обетован рай, тук, на Земята. Безкрайно съм благодарна за всичко това. Мери Керъл Нелсън, Албукерк, щат Ню Мексико, Май 1997 г.


ПРЕДГОВОР ПЪТУВАНЕ В СЪНОВИДЕНИЯТА
Тази книга ще ви поведе към едно пътешествие в света на съновиденията чрез безкрайния простор на вашето въображение. Целта на пътешествието е да открием рая на земята, а наш водач е дон Мигел Анхел Руис. 

Мигел е нагуал. Нагуал или Науатл е дума, достигнала до нас през вековете от древния език на ацтеките. Постепенно тя прониква и в английския език, особено в случаите, когато става дума за шаманизъм. Какво е нагуалът? Според толтекската традиция, нагуал е всичко, което съществува. Това е единната жива същност, която се проявява в сътворението на всичко, независимо дали е достъпно или недостъпно за нашите сетива. Настоящото битие е само част от тази жива същност. Всичко, включително и самите ние, сме само проявление на тази удивителна необятна същност. Тази същност управлява нашата красива планета, контролирайки енергията на Слънцето, което също е форма на нейното проявление, както всички планети в слънчевата система са еманации на самото Слънце.

Всичко живо на планетата Земя е резултат от взаимодействието на Слънцето и Майката Земя. За да разберат същността на проявлението на единната същност, толтеките разделят околния свят на две категории - нагуал и тонал. 

Нагуал е всичко, което е недостъпно за нашите възприятия. Можем да го наречем непознаваемото и неведомото. Тонал е всичко, което е достъпно за възприемане от нашия разум. Съществуването и на нагуала и на тонала зависи изцяло от намерението.

Намерението е онази сила или връзка, благодарението на която между нагуала и тонала протичат всички енергии, водещи до трансформация. Без намерението нито едно същество не може да се прояви, без намерението самият свят няма да съществува. Намерението е самият живот. Намерението е онова, което наричаме Бог. Намерението - това е и самият живот, и Бог и Светият дух.

Ако говорим с думите на съвременната наука, всичко във вселената е енергия. Светът е съставен от енергия и всичко, което се намира в него, по своята същност е енергия. Енергията има милиарди проявления, милиони разнообразни вибрации. Нагуалът е цялата енергия на звездите и междузвездното пространство, която не ни е дадено да възприемаме. Всичко това е "еl nаguаl". Енергията, която можем да възприемем и можем да докажем нейното съществуване, назоваваме "еl tonal". Слънчевата система е живо същество, което има своя обмяна на веществата, собствени нагуал и тонал. Тонал е самото Слънце със своите планети, луни, комети, метеори и спътници - всичко, което е видимо за нашите очи с помощта на оптически уреди. Нагуал е излъчването на планетарна и лунна енергия, в това число и енергията на нашата земя.

И планетата Земя е живо същество със своите нагуал и тонал. И тя има собствена обмяна на веществата. Земята, подобно на човешкото тяло, притежава органи, които функционират като добре смазан, проверен механизъм. Към тези органи принадлежи и "човечеството", което включва всички хора. Като отделен орган, човешкият род също има свои нагуал и тонал.

Емоциите са форма на енергия, която е недостъпна за нашия ум и логика. Определяме ги като тонал, защото ги усещаме чрез нашите физически сетива. Тоналът в човека е енергията, която е достъпна за нас и която можем да опознаем. Нагуалът е онази енергия, която може да бъде достигната чрез разума. В толтекската традиция наричат бога създател "орел", което означава дух. Всички хора по своята същност са този Орел. 

Всички същества са нагуал, тонал и намерение, независимо дали са живи или мъртви. Ако наречем даден човек нагуал, това означава, че той притежава специфична енергия, чрез която осъществява връзка между нагуала и тонала. 

Нагуалите отделят емоциите от своите постъпки. Нагуалът по рождение е надарен със силна воля и не познава парализиращата сила на страха, докато човекът, който не е роден нагуал, често попада в неговата власт. Въпреки това, теоретично, всеки човек, който има достатъчно силно намерение, може да стане нагуал. 

Има ясновидци, които могат да различат в енергийното поле, обгръщащо човека, енергиите, присъщи на неговия разум. Ако човекът е нагуал, енергийното му поле прилича на двойно яйце, има форма на мандала или е леко стеснено в краищата. 

Нагуалът е човек, който може да учи и направлява другите по пътя на духовното развитие и да ги убеждава, че във всеки човек е скрита могъща сила, която го свързва с бог. Обикновено нагуалът е човек, който помага на другите да опознаят истинската си същност и да открият своя дух, свобода, радост, щастие и любов.

Дон Мигел е роден нагуал. От мига, в който се е появил на света, в него се проявило силно осъзнаване на духовното, нетипично за възрастта му. Той е роден Майстор на намерението. От ранна възраст приема учението не само от роднините си, но и сам се учи чрез своите видения. 

Мигел е посветил живота си да разпространява духовното познание. Вече десетилетия той черпи от своите видения скритата в продължение на векове древна мъдрост и щедро я раздава на своите ученици по време на лекции, семинари и пътувания в целия свят. 

Ако никога не сте се срещали с Мигел, тази книга ще ви помогне да се освободите от страха и да го замените с радостта. Всички се боим и очакваме страха. Според дон Мигел, страхът е закономерен резултат от "опитомяването", на което от ранна възраст се подлагат децата. 

Страхът се проявява в начина, по който възприемаме действителността. Страхът е причина за болестите, войните и отчуждението от радостта, която ни принадлежи по рождение. 

Най-големият от всички страхове е страхът от смъртта. Пътят, по който ни води дон Мигел, води към самото лоно на страха от смъртта. Неговата мъдрост е почерпена от видения, идващи от толтекския духовен център, Теотихуакан, където учители от древността са открили пътя за избавление от страха от смъртта. В продължение на години, Мигел всеки месец посещавал Теотихуакан със свои ученици и ги водил по Пътя на Мъртвите. На различни етапи от това пътешествие, той ръководел специални ритуали, чрез които учел учениците си да преодоляват страха и да се освобождават от него. В процеса на обучението в тях се раждал нов поглед към действителността, пълен със справедливост и щастие.

Не е нужно да пътувате до Теотихуакан, за да се докоснете до мъдростта на дон Мигел. Достатъчно е да се отправите на въображаемо пътешествие в дълбините на собствената си душа.

Коментари

Популярни публикации