Съдбата като шанс: Извечното знание за съвършенство

"Посвещава се на тези които търсят светлината"

https://issuu.com/vesel4yn/docs/sydbata_kato_shans_bg_1_ От няколко години интересът на широката общественост към спиритуалните теми значително нарасна. Прозрението, че смисълът на живота едва ли се изчерпва само с ядене, пиене, спане, секс и собственост започна да се разпространява със скоростта на огън, подпален в суха трева. 

Какъв обаче е смисълът? Може ли човекът изобщо някога да го намери? Трябва ли отново да се завърнем към църквата, която изоставихме в началното си усърдие за интелектуална експанзия? Или ще намерим отговора в източните учения и религии? Многото отворени въпроси карат човека да търси. Търсенето би могло да бъде почти по-важно от намирането. Защото търсене означава „да поставяш под съмнение”, да се отказваш от твърдо установени позиции, да станеш по-гъвкав. Търсенето отваря хората. 

От няколко години авторът на настоящата книга, освен с терапевтична дейност, редовно се занимава и с провеждането на вечерни и ваканционни курсове на тема „Езотеричната психология”. Големият успех на тези курсове показва, че темите, разисквани в тях, могат да станат пътеводна нишка за много търсещи. Участниците в тези курсове, но най-вече хората, които поради заетост или поради разстоянията не можеха да посещават занятията, ме подтикнаха да публикувам лекциите си под формата на книга. 

Сега пред вас са лекциите от първия семестър. Книгите имат голямото предимство на мултипликацията и затова достигат до значителен брой хора. Но книгите имат и един недостатък - много от атмосферата на контакта с аудиторията се губи. Затова в древни времена истинското предаване на знания се е извършвало само от човек на човек. 

Целта на настоящата книга е да въведе в езотеричния светоглед. Това въведение не изисква от читателя никакви предварителни познания, а очаква единствено вътрешна готовност за непреднамерено възприемане на нови и необичайни насоки на мислене. Задоволяването на такова очакване е по-трудно, отколкото обикновено се предполага. 

Ние всички прекалено лесно се поддаваме на склонността да се придържаме към познатото, към онова, с което сме свикнали. Всичко ново несъзнателно предизвиква първо страх и ни мобилизира за отбрана. Така че много съждения и твърдения в книгата ще провокират съпротивата на читателя. Никому не се удава лесно да се раздели с любимите клишета и нагласи и да ги замени с нови възгледи. И въпреки това, ние постоянно трябва да го правим, ако искаме да предотвратим застоя в развитието си. 

Целта на тази книга е развитието и разширяването на съзнанието. Пожелавам си тази книга да е поне малко от помощ на възможно най-голям брой търсещи хора. Торвалд Детлефсен

Коментари

Популярни публикации