За демокрацията, свободата, доброто и нашата роля - цитати и мисли

-Ако свободата и равноправието, както някои мислят, са част от демокрацията, те могат да имат смисъл само ако всеки отделен човек участва равностойно в управлението на страната. Аристотел. 

 - Ако хората не пазят свободата си, тези които мечтаят за тирания ще им я отнемат; тираните са активни и волеви и ще посветят живота си на каквито и да е богове, небесни или земни, за да сложат в окови спящите. Волтер. 


- Аз не знам да има по-голям резервоар на сила за властта във всяко общество от самите хора. И ако мислим, че те не са достатъчно просветлени това не значи, че трябва да им отнемем властта, а да ги включим в нея чрез информация и образование. Томас Джеферсън. 

 - Нас ни учат, че доброто трябва да облагодетелства цялото общество, а не една личност или класа. Но ние и досега не сме научили, че това може да стане само ако всеки отделен човек и всяка класа допринасят за доброто. Иначе от него няма смисъл. Джейн Адамс. 

- В демократичното общество свободата никога не е продължавала дълго, нито е свършвала в нещо друго, освен деспотизъм. Еймс Фишер. 

 - Смъртта на демокрацията няма да дойде с убийство от засада. Това ще е бавна смърт от апатия, безразличие и неучастие. Роберт Макхътчинс. 

 -Информацията е валутата на демокрацията. Томас Джеферсън. 

 -Ако не искам да съм роб, не би трябвало да искам и да съм господар. Това е моята представа за демокрацията. Абрахам Линкън. 

-Ние можем да имаме демокрация. Ние можем също така да имаме огромно богатство съсредоточено в ръцете на малцина, но не можем да имаме и двете. Луи Брандес. 

-Докато има достатъчно хора желаещи да се борят за правата си, до тогава ще има и демокрация. Роджер Болдуин. 

 -Демокрацията може да има контрол и организация, но нейната жизненост се поддържа от индивидуалната свобода. Чарлз Хюз. 

 -Изглежда демокрацията е страна, в която се провеждат многобройни избори на скъпа цена, без идеи и с взаимозаменяеми кандидати. Гор Видал. 

-Много обществени системи са опитвани в тоя грешен и враждебен свят. Никой не претендира, че демокрацията е съвършена и всемъдра. Наистина, демокрацията е възможно най-лошата система за управление, с изключение на всички останали вече опитани тук и там. Уинстън Чърчил. 

 -Демокрацията и социализмът имат само едно общо нещо – равноправието. Забележете обаче разликата – докато демокрацията търси равноправието в свободата, социализмът го търси в ограничения и подчинение. Алексис де Торквил. 

  -Нуждата на човека от справедливост прави демокрацията възможна, но човешката склонност към несправедливост прави демокрацията нужна. Рейнолд Нибур. 


 -За двайстия век са характерни три явления с огромна политическа важност: развитието на демокрацията, увеличаването на корпоративната власт и увеличаването на корпоративната пропаганда като средство за защита на корпоративната власт срещу демокрацията. Алекс Кери.
 
 -Най-естествено обикновените хора не искат война, нито в Русия, нито в Англия, нито в Америка, нито в Германия. Това е разбираемо. Но в края на краищата лидерите на страната са тия, които определят политиката и те са тия, които водят хората след себе си, безразлично дали е демокрация, фашистка диктатура, парламент или комунистическа диктатура. Дали имат глас или не, хората винаги могат да бъдат събрани под знамето на лидера. Това е лесно – просто им казваш, че те са заплашени от агресия, след това разобличаваш борците за мир за тяхната липса на патриотизъм, които излагат страната на опасност. Това е схемата, използвана във всяка една страна. Херман Гьоринг. 

-Тези, които се стремят към абсолютна власт, дори и когато считат че правят това в името на доброто, просто искат да наложат своята собствена версия за рай на земята. Нека ви напомня, че те са тези, които създават най-жестоките тирании. Бари Голдуотър. 

-Във всеки голям исторически конфликт на идеи и принципи, като правило множеството греши и малцинството е право. Юджин Дебс. 

 -В 1929 мъдрите и далновидни избиратели на моя роден край Хиърфорд ме избраха в парламента. Две години по-късно същите тия мръсни копелета ме изритаха от него. Франк Оуен. 

-Американският гражданин е готов да пресече океана, за да защити демокрацията, но не ще да пресече и улицата, за да гласува. Бил Вон. 

 - Умните имат едно предпазно средство, особено когато трябва да се пази демокрацията срещу деспотизма. Какво е то? Недоверието. Демостен. 
 
- Свободата на изразяване не непременно включва правото да ви вземат насериозно. Хюберт Хъмфри. 

- Аз не знам да има по-голям резервоар на сила за властта във всяко общество от самите хора. И ако мислим, че те не са достатъчно просветлени това не значи, че трябва да им отнемем властта, а да ги включим в нея чрез информация и образование. Томас Джеферсън. 

 - Аз не се страхувам , че резултата от нашия експеримент ще бъде гласуване на доверие на хората да управляват себе си без господар. Томас Джеферсън. 

- Индивидуалното посвещение в усилията на една група – това е което прави тима успешен, компанията успешна, обществото успешно, цивилизацията успешна. Винс Ломбарди. 


 - Най-ефективния начин да се ограничи демокрацията е решенията да се прехвърлят от публичната политическа арена към безотчетни институции: царе и принцове, висши религиозни касти, военни хунти, партийни диктатури или модерни корпорации. Наум Чомски.

 - Смъртта на демокрацията няма да дойде с убийство от засада. Това ще е бавна смърт от апатия, безразличие и неучастие. Роберт Макхътчинс. 

 - Несъответствието между бедни и богати е най-старата и най-фаталната болест на републиката. Платон. 

 - Изборите са доста подобни на браковете: всеки със своя вкус. Всеки път когато видим младоженеца ние се чудим защо го е избрала. Същото важи и за всеки изборен служител. Уил Роджерс. 

- Свободното и отворено общество е в постоянен конфликт, прекъсван периодично от компромиси. Соул Алински. 

Та ето ги и някои от характеристиките на демокрацията: нещо като приемливо, беззаконно, омацано с партийни цветове общество, претендиращо за равноправие за всички, без значение дали всички са равноправни или не. Платон

- Диктатурата естествено произлиза  от демокрацията, както най-тежката тирания и робство произлизат  от най-крайната слободия.  Платон 

http://www.svobodata.com

Коментари

Популярни публикации