Позитивна психология наопаки: Упражнение „Многострадална Геновева”

(вдъхновено от Юлия Свияш) 

Упражнението е предназначено за особи от женски пол на възраст между 30 и 40 години, наскоро прекъснали минимум едногодишни отношения с човек, с когото така и не са имали друга връзка, освен много виртуални надежди, малко срещи на живо и неизмеримо количество неяснота.

Целта на упражнението е да се почувствате възможно най-зле при създадените обстоятелства, защото ние, хората, имаме нужда да сме нещастни (справка - Ю.С.) За да изпълните правилно упражнението е необходимо да приложите (тъпа) упоритост и въображение, т.е. необходим е метод в лудостта. Точно както сте действали досега, щом сте успели да се докарате до това дередже.

Упражнението „Многострадална Геновева” е лесно и неприятно за изпълнение и ще допадне на мнозина.



И така...



Бродете наоколо с умислен и печален вид (без грим!) и размишлявайте усърдно върху следните теми по минимум един час, сутрин, обед и вечер:

Къде сбърках? Какво направих? Или пък (това е още по-благодатна тема за размисъл) ... какво НЕ направих? Може би не МУ показах колко държа на НЕГО? Може би не МУ дадох достатъчно възможности? И защо ТОЙ не иска да е с мен? Какво не харесва в мен? Защо ВСЕКИ, да, именно ВСЕКИ, който ме опознае отблизо, спира да ме харесва? Какво ми има? Как може да съм толкова фундаментално ... нехаресваема? И защо? Защо? Защо стана така? Къде сбърках??

Задължително е размишленията ви да са придружени с необходимите дози самообвинение, вина и самосъжаление. Последователно насочвайте гнева на егото си към себе си, към обстоятелствата, към НЕГО, към астрологичната обстановка и т.н. Правете генерални заключения, обобщавайте, припомняйте си и други моменти, в които егото ви се е чувствало отритнато. Направете списък на всичките си сърдечни корабокрушения и ги преживейте още веднъж подобаващо, докато все още сте вдъхновени от последните събития.

Спомняйте си с насълзени очи по минимум 20 пъти на ден за безвъзвратно отминали моменти на кратко щастие и виртуална хармония. Ако не сте твърде омаломощени от плач и намерите сили, изровете history-то на съответния ICQ контакт, разпечатайте си избрани моменти и си ги четете преди лягане, свити на самотно кълбо под мъждукащата крушка. (Ако крушката не мъждука, ефектът не същия. Кълбото също трябва да е самотно, иначе не важи.)

Системно и със свито сърце разглеждайте снимките МУ или (още по-добре!) снимките, на които сте ЗАЕДНО. За тези от вас, които нямат общи снимки или имат малко такива, упражнението няма да има същия резултат. За компенсация ви предлагам да поразсъждавате върху факта ЗАЩО всъщност имате толкова малко снимки заедно, хм? Гарантирано подсилен ефект.

Представяйте си (картинно) как всъщност по време на виртуалните ви отношения, ТОЙ е имал връзки с много (и разбира се, прекрасни) жени, докато вие безрезултатно сте въздишали по НЕГО. На по-нетърпеливите от вас, които чакат мигновени резултати, предлагаме да си ГО представяте само с ЕДНА прекрасна жена. По принцип наличието на много жени означава, че човекът явно има проблем с обвързването и моментално го свежда до някакъв си там обикновен женкар, за когото не си струват упражнения като нашето. Но виж, ако жената е ЕДНА, нещата добиват съвсем друг вид. Направете си съответния необоримо-логичен извод. Той е способен да обича, да уважава, да цени... но не ВАС. И оттук вече е лесно да заключите, че вашите срещи са имали просто за цел да МУ докажат (а съответно и на вас), че вие просто не ставате и толкоз.

Ако егото ви все още не се е гътнало в клинична смърт, давайте смело нататък.

Направете си списък с минимум 30 неща, които не харесвате в себе си и които отблъскват НЕГО и ВСИЧКИ останали. Например, малки гърди, лоша кожа, стрии, мек характер, вашата ценностна система, вашите житейски приоритети и др. Обявете се за жертва на генетиката и възпитанието си и страдайте безсилно, защото тези неща у вас никога няма да се променят и ще ви разсипят окончателно живота. От който и без друго няма смисъл, защото повече няма да се влюбвате, тъй като ТАЗИ любов със сигурност е ПОСЛЕДНА и всички мъже са свине. А вие дори не сте хубава ябълка. Както вече стана ясно.

Обезкуражавайте всички свине, още преди и да са помислили да почнат да душат около вас. Ако се наложи, обяснете, че сърцето ви е разбито, и че никой няма право да ви саботира страданията с домогванията си. Сравнявайте всички с НЕГО – предимно наум, а пред по-настъпателните прасчовци може и на глас да поразсъждавате.

Гадайте какво е щяло да бъде бъдещето ви заедно. Рисувайте смело с розовото. За по-драматичните читателки, опитайте с огромно количество пепел от рози. Ако не ви се свие стомахът на топка и не ви се яви буца в гърлото и не ви се дореве, явно не се стараете достатъчно.

И когато ви дойде до гуша от вас и вашето душевно страдание – което ще е много скоро, ако съвестно следвате схемата на упражнението – заемете се с нещо ново. Със сигурност ще намерите и там за какво да се тръшкате и многострадалничите! Няма страшно. За търсещите, животът предлага достатъчно много възможности... За всичко.

Коментари

Популярни публикации